Δερματικά θηλώματα / σπίλοι : Αφαίρεση χωρίς ουλή

 

Τα δερματικά θηλώματα και οι σπίλοι συχνά συγχέονται, ωστόσο αποτελούν διαφορετικές καλοήθεις δερματικές παθήσεις. Ενώ μοιράζονται ομοιότητες, διαφέρουν ως προς την εμφάνιση, τα χαρακτηριστικά και τις επιπτώσεις.

Δερματικά θηλώματα

Δερματικά θηλώματα: Χαρακτηριστικά και εμφάνιση

Τα δερματικά θηλώματα, που αναφέρονται επίσης ως ακροχορδώνες, εκδηλώνονται ως μικρά, μαλακής υφής δερματικά εξογκώματα. Τυπικά κυμαίνονται από 1 έως 5 mm σε μέγεθος, μπορεί όμως περιστασιακά να μεγαλώσουν και να φτάσουν έως και τα 5 cm. Αυτοί οι καλοήθεις όγκοι έχουν το χρώμα δέρματος ή πιο σκούρο και συχνά φαίνεται να κρέμονται από το δέρμα, μερικές φορές με ορατό μίσχο. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μην έχουν αυτό το χαρακτηριστικό στέλεχος, παρουσιάζοντας επίπεδες προεξοχές.

 

Σπίλοι: Κατανόηση των καλοήθων δερματικών αλλοιώσεων

Οι σπίλοι, κοινώς γνωστοί ως “ελιές”, είναι σκούρες, καλοήθεις δερματικές αλλοιώσεις που είναι πολύ συνήθεις. Τα περισσότερα άτομα έχουν σπίλους, ιδίως εκείνα με ανοιχτόχρωμο δέρμα ή κληρονομική προδιάθεση. Αυτές οι βλάβες μπορεί να ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ως προς την εμφάνισή τους, από επίπεδες έως ανάγλυφες και με ποικίλα χρώματα, όπως  κόκκινο, ανοιχτό ή σκούρο καφέ και μαύρο. Συνήθως διαθέτουν σαφώς καθορισμένα όρια και μπορεί να ποικίλλουν σε μέγεθος, από μικρές βλάβες μεγέθους φακής έως μεγαλύτερες περιοχές που καλύπτουν σημαντικά τμήματα του σώματος.

 

Δερματικά θηλώματα / σπίλοι: Διάγνωση και παρακολούθηση

Τόσο τα δερματικά θηλώματα όσο και οι σπίλοι απαιτούν κατάλληλη διάγνωση και παρακολούθηση για την εκτίμηση τυχόν κινδύνων ή αλλαγών. Είναι απαραίτητο να διεξάγονται συχνά ετήσιες εξετάσεις για την παρακολούθηση τυχόν μεταβολών στο μέγεθος, το σχήμα ή το χρώμα. Ενώ ορισμένα χαρακτηριστικά, όπως τα καθορισμένα όρια και το σταθερό μέγεθος, υποδηλώνουν καλοήθεια, οποιεσδήποτε αλλαγές μπορεί να δικαιολογούν περαιτέρω διερεύνηση.

Σε πρώτο στάδιο, είναι απαραίτητη η κλινική αξιολόγηση που διενεργείται είτε από Γενικό Χειρουργό είτε από Δερματολόγο. Εάν μια περιοχή δημιουργεί υποψίες για καρκίνο του δέρματος, διενεργείται βιοψία, η οποία περιλαμβάνει την αφαίρεση δείγματος ιστού. Το δείγμα που αφαιρείται αποστέλλεται στη συνέχεια σε εξειδικευμένα εργαστήρια για ιστοπαθολογική ανάλυση. Ανάλογα με την επιβεβαιωμένη διάγνωση ενός καρκινογόνου σπίλου και τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου (βασικοκυτταρικό, ακανθοκυτταρικό, μελάνωμα), ακολουθούνται τα κατάλληλα θεραπευτικά μέτρα.

 

Παράγοντες κινδύνου και πρόληψη

Αρκετοί παράγοντες συμβάλλουν στην ανάπτυξη θηλωμάτων και σπίλων του δέρματος, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

  • γενετική προδιάθεση
  • έκθεση στον ήλιο
  • ορμονικές διαταραχές
  • οικογενειακό ιστορικό

Τα άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα ή οικογενειακό ιστορικό πολυάριθμων σπίλων διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων, η εφαρμογή μέτρων ηλιοπροστασίας, όπως η χρήση αντηλιακού και προστατευτικού ρουχισμού, είναι ζωτικής σημασίας. Επιπλέον, οι τακτικές αυτοεξετάσεις και οι επισκέψεις σε γιατρό διευκολύνουν την έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση, μειώνοντας την πιθανότητα επιπλοκών.

 

Θεραπευτικές προσεγγίσεις

Η θεραπεία για τα δερματικά θηλώματα και τους σπίλους περιστρέφεται κυρίως γύρω από την αντιμετώπιση λειτουργικών ή αισθητικών προβλημάτων. Σε περιπτώσεις που οι όγκοι αυτοί προκαλούν δυσφορία λόγω θέσης ή τριβής ή εάν η αφαίρεση είναι επιθυμητή για αισθητικούς λόγους, μπορούν να αφαιρεθούν. Συνήθως εκτελούνται υπό τοπική αναισθησία σε περιβάλλον ιατρείου. Σε γενικές γραμμές, οι διαδικασίες αφαίρεσης τόσο των θηλωμάτων όσο και των σπίλων αποδίδουν εξαιρετικά αισθητικά αποτελέσματα.

Υπάρχουν δύο κύριες μέθοδοι για την αφαίρεση σπίλων ή θηλωμάτων:

  1. Αφαίρεση με laser η ραδιοσυχνότητες : Αυτή η μέθοδος προτιμάται για καλοήθεις σπίλους όταν η αφαίρεση είναι επιθυμητή για αισθητικούς λόγους.
  2. Χειρουργική εκτομή: Χρησιμοποιείται για σπίλους που υπάρχουν υποψίες ότι φιλοξενούν κακοήθεια, η χειρουργική εκτομή περιλαμβάνει την πλήρη αφαίρεση της βλάβης. Στη συνέχεια, ο ιστός που έχει αφαιρεθεί υποβάλλεται σε ιστοπαθολογική εξέταση (βιοψία) για την επιβεβαίωση της διάγνωσης και την καθοδήγηση της περαιτέρω διαχείρισης.

 

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τον έμπειρο Γενικό Χειρουργό  Λέοντα Ιούμπα.

Εικοινωνία Εικοινωνία