Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς χοληδόχο κύστη;

Κύστη κόκκυγος – Ανώδυνη θεραπεία με laser
02/04/2018
Αιμορροϊδες – θεραπεία με laser
06/02/2019

Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, η λεγόμενη χολοκυστεκτομή, είναι μια επέμβαση που μπορεί να εκτελεστεί σε κάποια φάση της ζωής μας και δεν είναι μια συνηθισμένη πράξη. Ωστόσο μετά την επέμβαση, έχουμε τη δυνατότητα να ζούμε μακροχρόνια μια φυσιολογική ζωή, χωρίς την χοληδόχο κύστη. Η χολοκυστεκτομή, σήμερα εκτελείται λαπαροσκοπικά και η διάρκεια της νοσηλείας είναι μια ημέρα.
Οι πιο συνηθισμένες αιτίες για την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης είναι:

  • Χολολιθίαση
  • Οξεία χολοκυστίτιδα
  • Χολολιθίαση που έχει προκαλέσει αποφρακτικό ίκτερο ή οξεία παγκρεατίτιδα
  • Πολύποδες χοληδόχου κύστης

Μετεγχειρητικά, ο ασθενής πρέπει να ακολουθεί ορισμένες διαιτητικές οδηγίες ή κανόνες διατροφής, για την προσαρμογή του οργανισμού στα καινούρια δεδομένα και για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα μετά την αφαίρεση της χολής. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τι είναι η χοληδόχος κύστη και πως λειτουργεί ώστε να ξέρουμε τι λείπει από τον οργανισμό μας, μετά την αφαίρεση της. Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο στην κοιλιακή χώρα και βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια του ήπατος. Είναι συνδεδεμένη με το ήπαρ μέσω του χοληδόχου πόρου. Η χολή που παράγεται στο ήπαρ, μεταφέρεται στην χοληδόχο κύστη και μετά στο δωδεκαδάκτυλο το οποίο είναι το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου. H χοληδόχος κύστη είναι ο χώρος όπου η χολή αποθηκεύεται και συμπυκνώνεται. Η χολή είναι μια ουσία που βοηθά τον οργανισμό να διασπά τις λιπαρές τροφές.

Όταν τρώμε, η χοληδόχος κύστη απελευθερώνει κάποια ποσότητα χολής στο λεπτό έντερο, όπου γίνεται η διαδικασία για την αποδόμηση των λιπών. Όσο πιο λιπαρό είναι το γεύμα, τόσο μεγαλύτερη ποσότητα χολής χρειάζεται για την πέψη. Μετά την χολοκυστεκτομή δεν υπάρχει χώρος για την συλλογή της χολής, δηλαδή η χολή που παράγεται στο ήπαρ καταλήγει κατευθείαν στο λεπτό έντερο (στο δωδεκαδάκτυλο). Αυτό επιτρέπει να αφομοιώσουμε περισσότερη ποσότητα τροφών. Ωστόσο όταν οι τροφές περιέχουν πολύ λίπος ή μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, η πέψη γίνεται πιο δύσκολη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγή αερίων, αίσθημα φουσκώματος και διάρροια.

Κάνοντας μερικές βασικές διαιτητικές αλλαγές ο ασθενής θα βοηθήσει τον οργανισμό του να προσαρμοστεί στα καινούρια δεδομένα, λόγω διαφορετικού τρόπου απελευθέρωσης της χολής στο λεπτό έντερο. Η περίοδος προσαρμογής θα γίνει προοδευτικά, διαρκεί περίπου 10 έως 14 ημέρες και έπειτα μπορούμε να τρώμε κανονικά. Άρα πρέπει να περιορίζεται τις πρώτες ημέρες μετά την χειρουργική επέμβαση η πρόσληψη λιπαρών τροφών και τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες. Είναι προτιμότερο ο ασθενής να τρώει τακτικά μικρά γεύματα όλη την ημέρα. Αμέσως μετά την εγχείρηση θα αποφεύγει τα λουκάνικα, τα κρέατα πλούσια σε λίπος, τα τηγανητά φαγητά, τις σοκολάτες, το γάλα το γιαούρτι, τα τυριά που είναι πλούσια σε λιπαρά ή το δέρμα πουλερικών. Η κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες, αμέσως μετά την αφαίρεση της χολής, μπορεί να προκαλέσει φουσκώματα, κοιλιακό άλγος και διάρροια.

Αρχικά ο ασθενής προσπαθεί να περιορίζει την κατανάλωση των παρακάτω τροφών οι οποίες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες όπως: Μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, φασόλια, φιστίκια, αμύγδαλα, κ.ά. Δεν χρειάζεται να κόψετε εντελώς της φυτικές ίνες από την διατροφή σας. Ξεκινάμε με μικρές ποσότητες καρότου ή πατάτας ή κολοκύθι βραστό και αυξάνουμε σταδιακά τις μερίδες, όσο καταλαβαίνει ο ασθενής ότι ο οργανισμός του τις δέχεται ευχάριστα. Επίσης στην μεταβατική περίοδο θα πρέπει να περιορίσουμε την καφεΐνη. Η καφεΐνη η οποία βρίσκεται και στο μαύρο τσάι, καθώς και στα αναψυκτικά μπορεί να προκαλέσει φουσκώματα, αυξημένα αέρια η κοιλιακό πόνο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η καφεΐνη αυξάνει την παραγωγή του οξέος στο στομάχι, γεγονός που βοηθά στην εκκένωση του στομάχου πιο γρήγορα από το συνηθισμένο. Χωρίς αρκετή συμπυκνωμένη χολή στο λεπτό έντερο, η διάσπαση των τροφών θα είναι πιο εργώδης. Όσο ο οργανισμός προσαρμόζεται στην δίαιτα είναι σημαντικό ο ασθενής να προσθέσει περισσότερες τροφές στην διατροφή του. Καθώς τρώει, δίνει ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο που αντιδρά το σώμα του σε συγκεκριμένα τρόφιμα, ειδικά εκείνα που περιέχουν λίπη, καρυκεύματα ή οξέα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό συγκεκριμένων τροφών που τον ενοχλούν, ώστε να τις περιορίζει η αποφεύγει. Αυτό μπορεί να κάνει τη διαδικασία ανάκτησης και τη συνολική του προσαρμογή ευκολότερη και πιο άνετη.

Συμπερασματικά, το να μην έχετε χοληδόχο κύστη, δεν έχει καμία επίδραση στο προσδόκιμο ζωής σας. Στην πραγματικότητα μερικές διαιτητικές αλλαγές που πρέπει να κάνετε μπορεί να αυξήσουν πραγματικά το προσδόκιμο της ζωής σας. Η κατανάλωση μικρότερων ποσοτήτων λιπαρών τροφών συνήθως οδηγεί σε απώλεια βάρους. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και ακόμη και κάποιων καρκίνων.

Κατηγορηματικά, μπορείτε να ζείτε χωρίς χοληδόχο κύστη, χωρίς καμία επίδραση στην ποιότητα και στη μακροζωία σας.

 

Εικοινωνία Εικοινωνία