Κήλη: Συμπτώματα, διάγνωση & θεραπεία
Κήλη είναι μια διόγκωση, προεξοχή ή προβολή ενός κοιλιακού οργάνου ή τμήματος αυτού, μέσα από το κοιλιακό τοίχωμα. Οι περισσότερες κηλες πρέπει να επιδιορθώνονται όταν εντοπίζονται. Ωστόσο υπάρχουν εξαιρέσεις όπως είναι η κήλη της ειλεοστομίας ή κολοστομίας, οι οποίες θέλουν παρακολούθηση στην πρώτη φάση. Η μέθοδος της επιδιόρθωσης εξαρτάται από το μέγεθος και από την θέση της κήλης. Τυπικά οι κηλες ταξινομούνται βάσει της θέσης τους – επιγαστρικη κήλη, κήλη της λευκής γραμμής, ομφαλοκήλη, βουβωνοκήλη, μηροκηλη και πιο σπάνιες όπως κήλη του Spiegel, οσφυϊκή κήλη, περινεικη κήλη, κήλη του θυρεοειδούς τρήματος, κήλη της ειλεοστομίας ή κολοστομίας.
Παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη της κήλης είναι:
- Μεγαλύτερη ηλικία
- Χρόνιος βήχας
- Ανδρικό φύλο
- Χρόνια δυσκοιλιότητα
- Κάπνισμα
- Προχωρημένο αδένωμα προστάτη
- Οικογενειακό ιστορικό κήλης
Η διάγνωση της κήλης τις περισσότερες φορές γίνεται με την εξέταση του ασθενούς τόσο ξαπλωμένος όσο και σε όρθια θέση. Όταν είναι ορατή, η ταυτοποίηση της κήλης είναι εύκολη και με την βοήθεια της ψηλάφησης μπορούμε να διαπιστώσουμε τα όρια του χάσματος. Υπάρχει ένα υποσύνολο ασθενών με πολύ μικρές κηλες ή παχύσαρκα άτομα στα οποία η κλινική εξέταση δεν βρίσκει εύκολα την κήλη. Σε αυτές τις περιπτώσεις η διάγνωση γίνετε με το U/S ή με υπολογιστική τομογραφία.
Η οριστική θεραπεία, άσχετα με τον τύπο ή το μέγεθος της κήλης, είναι χειρουργική και πάντα έχει σκοπό την κατάργηση η κάλυψη του χάσματος στο κοιλιακό τοίχωμα. Η επέμβαση μπορεί να είναι επείγουσα ή προγραμματισμένη. Στις επιπλεγμένες κηλες όταν υπάρχει περίσφιξη ή μη ανάταξη της κήλης το χειρουργείο είναι επείγον, μέσα στις πρώτες 6 ώρες, αφού πρώτα υπάρχει προσπάθεια για ανάταξη της κήλης. Αν η ανάταξη είναι θετική υπάρχει 1 ή 2 ήμερες παρακολούθηση και μετά προγραμματισμός για χειρουργική επέμβαση. Σε μη επιπλεγμένες κήλες και σε ασθενείς που αναφέρουν άλγος η ενοχλήσεις στην περιοχή, οι λεγόμενες συμπτωματικές κήλες, που οδηγούν σε αδυναμία ανταποκρίσεως στις καθημερινές υποχρεώσεις, η χειρουργική επέμβαση επιβάλλεται. Σε ασυμπτωματικούς ασθενείς υπάρχει παρακολούθηση και προγραμματισμός της επέμβασης, εφόσον η κήλη διευρύνεται, διότι σημαντικό ρόλο έχει και το μέγεθος της κήλης δεδομένου ότι όσο περνά ο χρόνος οι κηλες μεγαλώνουν και όπως αναφέραμε προηγουμένως μπορεί σε ορισμένους ασθενείς να δημιουργείται η περίσφιξη.
Οι αντενδείξεις της χειρουργικής επέμβασης αφορούν τους ασθενούς σε βαριά γενική κατάσταση που είναι μόνιμα κατακεκλιμενοι και σε έγκυες γυναίκες. Η ηλικία συνήθως δεν θεωρείται αντένδειξη.
Η χειρουργική αποκατάσταση της κήλης γίνεται ανοιχτά ή λαπαροσκοπικά. Για την μείωση των υποτροπών χρησιμοποιούμε πλέγμα. Η χρησιμοποίηση της ανοιχτής ή λαπαροσκοπικής μεθόδου έχει σχέση με το είδος, την τοποθεσία της κήλης ή με το είδος της νάρκωσης. Η επιλογή της ανοιχτής ή λαπαροσκοπικής μεθόδου αποφασίζεται μετά την εξέταση του ασθενούς. Σίγουρα η χειρουργική επέμβαση, άσχετα με τη μέθοδο, καλείται να επιδιορθώσει το χάσμα στο κοιλιακό τοίχωμα μέσα από το οποίο προβάλει η κήλη.
Μετεγχειρητικά η ανάρρωση είναι γρήγορη. Ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι την ιδία ημέρα όταν η νάρκωση είναι τοπική ή την επόμενη ημέρα μετά από γενική νάρκωση.