Επιγαστρική κήλη

Επιγαστρική κήλη: Συμπτώματα, διάγνωση & θεραπεία

Η επιγαστρική κήλη δημιουργείται όταν υπάρχει κάποιο ελάττωμα στη μέση γραμμή, η οποία επεκτείνεται από το στέρνο μέχρι τον ομφαλό. Αντιπροσωπεύει το 1,6 έως 3,6% όλων των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος καθώς και το 0,5 έως 5% όλων των  επεμβάσεων κηλών του κοιλιακού τοιχώματος.

Η παθογένεση της  επιγαστρικής κήλης οφείλεται σε:

  • Εξασθένιση της λευκής γραμμής λόγω έλλειψης ή σημαντικής μείωσης των ινών της μέσης γραμμής.
  • Έντονη διαφραγματική σύσπαση που μεταδίδεται στο μέσο κοιλιακό τοίχωμα προκαλώντας την αποδυνάμωσή του.
  • Διαπέραση της μέσης απονεύρωσης, δηλαδή της λεγόμενης λευκής  γραμμής,  από αγγειακά στοιχεία που δημιουργούν κάποιο κενό.

    Επιγαστρική κήλη

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Έντονη σωματική άσκηση η βήχα (ασθενείς με χρόνιες πνευμονολογικές παθήσεις)
  • Παχυσαρκία
  • Χρόνια λήψη στεροειδών φαρμάκων
  • Διαβήτης
  • Τρίτη ηλικία
  • Ανδρικό φύλο (οι επιγαστρικές κήλες είναι τρεις φορές πιο συχνές στους άνδρες και διαγιγνώσκονται συχνότερα μεταξύ ηλικιών 20 και 50 ετών)

Η επιγαστρική κήλη μπορεί να είναι ασυμπτωματική αλλά οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζονται στον ιατρό λόγω μιας σχετικής ενοχλητικής διόγκωσης στην μέση γραμμή που εντοπίζεται μεταξύ ομφαλού και στέρνου σε οποιοδήποτε σημείο. Το άνοιγμα της κήλης  συνήθως, δεν έχει διάμετρο μεγαλύτερο από 10 χιλιοστά. Σε ένα ποσοστό 20% υπάρχουν πολλαπλές κήλες, δηλαδή υπάρχουν περισσότερα από ένα ανοίγματα της λευκής γραμμής. Η περίσφιξη του εντέρου είναι σχετικά σπάνια, όμως αυτή η πιθανότητα αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και όταν συμβαίνει είναι μια επείγουσα κατάσταση η οποία πρέπει να διορθωθεί μέσα σε 6 ώρες. Οι επιγαστρικές κήλες που περιλαμβάνουν περιτοναϊκό σάκο (πραγματικές κήλες), συνήθως περιέχουν επίπλουν και πιο σπάνια λεπτό έντερο. Άλλες φορές οι επιγαστρικές κήλες  μπορεί επίσης να εμφανιστούν σαν μια κοιλιακή προεξοχή, όμως αυτή η προεξοχή δημιουργείται από το προπεριτοναικό λίπος το οποίο διαπερνά την λευκή γραμμή και δεν περιέχει περιτοναϊκό σάκο (ψευδής κήλη). Σε αυτές τις κήλες μπορεί να υπάρχει κάποιος βαθμός  δυσκολίας  να εντοπιστούν λαπαροσκοπικά.

Οι ανωμαλίες του κοιλιακού τοιχώματος που μπορεί να μιμηθούν μια επιγαστρική κήλη περιλαμβάνουν:

  • Διάσταση των ορθών κοιλιακών μυών , όπου περιγράφεται μια ευρεία απόσταση που διαχωρίζει αυτούς τους δύο μύες. Είναι μια κατάσταση η οποία διορθώνεται με φυσική άσκηση (τόνωση των μυών) και λίγη δίαιτα (μείωση του όγκου της κοιλίας) . Σπάνια εκτελείται διορθωτική χειρουργική επέμβαση.
  • Αιμάτωμα στην θήκη του ορθού κοιλιακού μυός, η οποία είναι μια σπάνια κλινική οντότητα που προκύπτει από την συσσώρευση αίματος μέσα στην θήκη του μυός, λόγω τραυματισμού, υπερβολικής μυϊκής κόπωσης ή λήψης αντιπηκτικών φαρμάκων χωρίς την κατάλληλη ρύθμιση.
  • Κυτταρίτιδα ή απόστημα του κοιλιακού τοιχώματος, που μπορεί να εμφανιστεί μετά από τραυματισμό, αυθόρμητα ή ως επέκταση μιας ενδοκοιλιακής διαδικασίας.
  • Λίπωμα, το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί στον υποδόριο ιστό ή στους μύες του κοιλιακού τοιχώματος.

Η θεραπεία της επιγαστρικής κήλης είναι πάντα χειρουργική. Η διόρθωση της κήλης προορίζεται για συμπτωματικούς ασθενείς και συνήθως μπορεί να πραγματοποιηθεί ως χειρουργική επέμβαση μιας ημέρας και με τοπική αναισθησία. Για ανοιχτή προσπέλαση γίνεται μια μικρή μέση ή εγκάρσια τομή επάνω στην κήλη. Ο κηλικός σάκος είτε ανατάσσεται είτε αφαιρείται και εν συνεχεία η  απονεύρωση ράβεται με διακεκομμένα ράμματα, αφού πρώτα τοποθετηθεί το πλέγμα.

Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση είναι εξίσου καλή και πολλές φορές είναι προτιμότερη. Η επέμβαση εκτελείται υπο γενική νάρκωση. Η νοσηλεία  διαρκεί συνήθως μια ημέρα.

Η υποτροπή μετά την επιγαστρική αποκατάσταση της κήλης είναι εξαιρετικά σπάνια.

 

Εικοινωνία Εικοινωνία