Κύστη κόκκυγος – Ανώδυνη θεραπεία με laser

Βουβωνοκήλη – Σύγχρονη θεραπεία
21/03/2018
Μπορούμε να ζήσουμε χωρίς χοληδόχο κύστη;
03/11/2018

Κύστη κόκκυγος – Ανώδυνη θεραπεία με laser

Κύστη κόκκυγα ή τριχοφωλεακή  κύστη ονομάζεται η παρουσία μιας κύστης η αποστήματος στη περιοχή του κόκκυγα. Κύριο αίτιο είναι η διείσδυση τριχών κάτω από την επιφάνεια του δέρματος. Εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες σε σύγκριση με τις γυναίκες και συνήθως εκδηλώνεται σε ηλικίες μεταξύ 15 και 30 ετών. Η νόσος εκδηλώνεται πιο συχνά σε ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό και σε αυτούς που παρουσιάζουν αυξημένη τριχοφυΐα και αναφέρουν καθιστική ζωή, η όποια αυξάνει την πίεση στη περιοχή δημιουργώντας τοπικά μικροτραυματισμούς και στη συνέχεια φλεγμονή.

Τα συμπτώματα μιας κύστης κόκκυγα ποικίλουν από άτομο σε άτομο. Ωστόσο, εάν η κύστη έχει μολυνθεί η εικόνα είναι θορυβώδης, με παρουσία άλγους, οιδήματος, ερυθρότητας, πυρετού και υπάρχει ανακούφιση μόνο με τη παροχέτευση του πύου. Όταν δεν υπάρχει φλεγμονή τα συμπτώματα είναι σχετικά ήπια.

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγα έχει σαν σκοπό την απομάκρυνση της κύστης είτε με το νυστέρι είτε με τη ραδιοσυχνότητα. Αλλά υπάρχει  μια μεγάλη ουλή  που χρειάζεσαι αρκετές  ημέρες έως εβδομάδες να επουλωθεί.

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγα μπορεί να γίνει με τη χρήση μιας νέας χειρουργικής μεθόδου, την ενδοσκοπική εξάχνωση της κύστης με χρήση λέιζερ.

Η νέα πρωτοποριακή ενδοσκοπική μέθοδος με το λέιζερ δίνει άλλη μια ανώδυνη, αναίμακτη και αποτελεσματική διάσταση στην θεραπεία τις κύστης του κόκκυγα. Μέσω μιας οπής στο δέρμα που υπάρχει συνήθως σε κάθε κύστη κόκκυγα, καθαρίζεται το εσωτερικό της κύστης από τρίχες και όλους τους φλεγμονώδους ιστούς. Εν συνεχεία από την ιδία μικροσκοπική οπή του δέρματος εισάγεται μια οπτική ίνα λέιζερ, η όποια εκπέμπει θερμική ενεργεία σε ένα συγκριμένο φάσμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την εξάχνωση  της κάψας της κύστης. Η άσηπτη φλεγμονή που δημιουργείται από ακτίνα φωτός του λέιζερ, έχει σαν αποτέλεσμα την τελική επούλωση της κύστης σε περίπου μια εβδομάδα. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 15 λεπτά έως μισή ώρα και μπορεί να εκτελείται και με τοπική αναισθησία. Ο ασθενής μετά από μόλις μια ώρα, είναι έτοιμος να επιστρέψει στην καθημερινή του ζωή. Ο πόνος είναι σχεδόν ανύπαρκτος και ο ασθενής αισθάνεται εντελώς ανακουφισμένος. Για λίγες ημέρες στο σημείο του τραύματος υπαρχή μια γάζα η όποια αλλάζεται καθημερινά.

     Συμπερασματικά:

  • Η χειρουργική επέμβαση με λέιζερ είναι γρήγορη, αποτελεσματική, αναίμακτη και ελάχιστα τραυματική.
  • Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος.
  • Ο ασθενής επιστρέφει συντομότερα στις επαγγελματικές του υποχρεώσεις.
  • Με την κατάργηση της τομής το αισθητικό αποτέλεσμα είναι σαφώς αρκετά ικανοποιητικό.