Είσφρυση όνυχος

Είσφρυση όνυχος: Συμπτώματα, διάγνωση & θεραπεία

Η είσφρυση όνυχος είναι η παθολογική κατάσταση κατά τήν οποία οι άκρες ή οι γωνίες των νυχιών μεγαλώνουν μέσα στο δέρμα που υπάρχει δίπλα στο νύχι. Η πιο συνηθισμένη  εντόπιση βρίσκεται στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού.

Εντοπίζεται στον ανδρικό και στον γυναικείο πληθυσμό, καθώς εμφανίζεται πιο συχνά σε άτομα με ιδρωμένα πόδια, όπως οι έφηβοι.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε είσφρυση όνυχος, όπως:

  • Λανθασμένη κοπή των νυχιών (τα νύχια κόβονται σε ευθεία γραμμή)
  • Υποδήματα που ασκούν μεγάλη πίεση στα μεγάλα δάκτυλα των ποδιών
  • Τραυματισμός του μεγάλου δακτύλου και του όνυχος, ειδικά στο σημείο της ρίζας
  • Μυκητιασικές λοιμώξεις του όνυχος
  • Οικογενειακό ιστορικό είσφρυσης όνυχος

Το κύριο σύμπτωμα, που προκαλεί η ασθένεια, είναι ο πόνος, ο οποίος επιδεινώνεται σταδιακά. Αρχικά το δέρμα δίπλα στο νύχι είναι πρησμένο, σκληρό με έντονο άλγος όταν πιέζεται. Χωρίς θεραπεία, μία λοίμωξη από είσφρυση όνυχος μπορεί να προχωρήσει και να προκαλέσει μόλυνση με δημιουργία πύου στο δάκτυλο, επίσης να οδηγήσει σε ανοιχτές πληγές όπως κοκκιώματα, τα οποία αιμορραγούν εύκολα. Σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, μία λοίμωξη λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις χωρίς θεραπεία.

Η διάγνωση γίνεται με την βοήθεια της κλινικής εξέτασης και του ιστορικού.      

Η θεραπεία της είσφρυσης όνυχος διαφέρει, ανάλογα από το στάδιο που βρίσκεται η πάθηση. Στα αρχικά στάδια, χωρίς μόλυνση η θεραπεία γίνεται στο σπίτι. Το δάκτυλο τοποθετείται δύο ή τρείς φορές την ημέρα σε ζεστό νερό  με αντισηπτικό τύπου Betadin και με ελαφρό μασάζ το δέρμα απομακρύνεται από την άκρη του νυχιού. Μετά εφαρμόζεται τοπικά αλοιφή με αντιβιοτικό, για την πρόληψη της λοίμωξης. Όταν υπάρχει λοίμωξη ή δεν υπάρχει ανταπόκριση στην συντηρητική αγωγή, ο ασθενής οδηγείται σε χειρουργική θεραπεία, η οποία συνίσταται σε μερική ή ολική αφαίρεση του όνυχος καθώς και αφαίρεση του κοκκιώδους ιστού. Όταν υπάρχει ονυχομυκητίαση με σημαντική πάχυνση του όνυχος  εκτελείται ολική αφαίρεση. Διαφορετικά γίνεται μερική ονυχεκτομή, με πλαστική της αντίστοιχης ρίζας -μήτρας  του νυχιού. Η πλαστική της ρίζας πραγματοποιείται με ραδιοκύματα – TC 300. Η επέμβαση γίνεται υπό τοπική αναισθησία στο ιατρείο.

Τα αποτελέσματα είναι άμεσα και ο ασθενής την επομένη ημέρα ξεκινά προοδευτικά τις δραστηριότητές του.