Χολολιθίαση

Χολή: Πέτρες στη χολή, συμπτώματα & θεραπεία

Χολή: Πέτρες στη χολή, συμπτώματα & θεραπεία

Χολή: Πέτρες στη χολή, συμπτώματα & θεραπεία

Χολολιθίαση είναι η παθολογική κατασταση κατά την οποία δημιουργούνται λίθοι στη χοληδόχο κύστη. Είναι μια από πιο συχνές παθήσεις του πεπτικού συστήματος. Η χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο το οποίο βρίσκεται στην κάτω επιφάνεια του ήπατος. Μέσα στη χοληδόχο κυστη, συγκεντρώνεται η χολή, συμπυκνώνεται και όταν ο ασθενής σιτίζεται, ειδικά με λιπαρές τροφές η χολή ελευθερώνεται και βοηθά στην πέψη των τροφών.

Από τους παράγοντες που ενοχοποιούνται στη δημιουργία της χολολιθίασης είναι η ηλικία, το γυναικείο φύλο, το οικογενειακό ιστορικό, οι πολλαπλές εγκυμοσύνες, η παχυσαρκία, η απότομη απώλεια βάρους, οι αιμολυτικές αναιμίες, ο σακχαρώδης διαβήτης και η υπερτριγλυκεριδαιμία. Η διάγνωση της χολολιθίασης γίνεται με την βοήθεια των υπερήχων και σπάνια χρειάζονται άλλες απεικονιστικές εξετάσεις. Στην οξεία φάση χρειάζονται και αιματολογικές εξετάσεις, όπως γενική αίματος, ηπατικά και παγκρεατικά ενζυμα.

Οι ασθενείς με χολολιθίαση κατατάσσονται σε συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς. Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί. Από αυτούς, το 20% μελλοντικά θα παρουσιάσουν συμπτώματα με διαφορετική ένταση και ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς θα παρουσιάσουν επιπλοκές όπως οξεία χολοκυστίτιδα, χοληδοχολιθίαση, λιθίασικη παγκρεατίτιδα ή πιο σπάνιες επιπλοκές όπως ειλεός λογω χολόλιθων, καρκίνος χοληδόχου κύστεως και σπάνια σύνδρομο Mirizzi.

Το υπόλοιπο ποσοστό των ασθενών, οι συμπτωματικοί, εμφανίζουν κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα, από τα πιο απλά όπως δυσπεπτικα ενοχλήματα (μετεωρισμός με δύσκολη πέψη και ερυγές μετά το φαγητό) έως έντονο κοιλιακό άλγος στο επιγάστριο ή δεξιό υποχόνδριο, με αντανάκλαση στη ράχη ή δεξιό ώμο συνοδευόμενο, από ναυτία εμετούς και πυρετό – εικόνα τυπική κολικού ήπατος. Πιο σπάνια η εικόνα μπορεί να είναι πιο δραματική με εμφάνιση ίκτερου (σε απόφραξη χοληδόχου πόρου), έως παγκρεατίτιδα λιθιασικής αιτιολογίας.

Υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση είναι οι συμπτωματικοί ασθενείς καθώς και ορισμένες κατηγορίες των ασυμπτωματικών ασθενών. Σε αυτές τις κατηγορίες ανήκουν οι διαβητικοί, οι γυναίκες που θα τεκνοποιήσουν, ασθενείς με αιμολυτικές αναιμίες και ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου χοληδόχου κύστεως όπως πορσελάνινη χοληδόχος κυστη, ευμεγέθης λίθος πάνω από 3 cm, η παρουσία αδενώματος ή πολύποδος στη χοληδόχο κυστη.

Η θεραπεία της χολολιθίασης είναι χειρουργική και συνίσταται σε αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως. Η αφαίρεση της χοληδόχου κύστεως δεν δημιουργεί μετέπειτα προβλήματα στην πέψη. Στο παρελθόν κάθε ασθενής που υποβαλλόταν σε χολοκυστεκτομη θα είχε μεγάλη τομή, σημαντικό μετεγχειρητικό πόνο, νοσηλεία 5-8 ημερών και ανάρρωση εβδομάδων. Σήμερα πάνω από το 94% των χολοκυστεκτομών γίνονται λαπαροσκοπικά και έτσι ο ασθενής έχει μόνο 4 μικρές τομές 0,5 έως 1 cm και ελάχιστο έως καθόλου μετεγχειρητικό άλγος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι ασθενείς να νοσηλεύονται το πολύ μια ημέρα στο νοσοκομείο και μετά από μια εβδομάδα να εντάσσονται πλήρως στις δραστηριότητες τους.