Μυρμηγκιές – Πλήρης θεραπεία σε μια συνεδρία
Οι μυρμηγκιές είναι μικροί καλοήθεις όγκοι του δέρματος και οφείλονται στην επιμόλυνση με τον HPV (ιός των θηλωμάτων του ανθρώπου). Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τύποι του HPV.
Μερικοί τύποι HPV μολύνουν το γενετικό και στοματικό βλεννογόνο και δημιουργούν μεγάλες μάζες, οι οποίες μπορεί περιστασιακά, να γίνουν καρκίνος. Άλλοι τύποι HPV είναι υπεύθυνοι για τα κοινά κονδυλώματα – μυρμηγκιές του δέρματος οι οποίες δεν σχετίζονται με καρκίνο. Συχνά επηρεάζουν μόνο ένα μέρος του σώματος (όπως τα χέρια ή τα πόδια) και μετά μπορεί να εξαπλωθούν και σε άλλες περιοχές.
Η μορφή της μυρμηγκιάς φαίνεται να εξαρτάται από τον γενετικό τύπο του ιού των θηλωμάτων του ανθρώπου, καθώς και από την ανατομική του θέση. Οι μυρμηγκιές εμφανίζονται συχνότερα σε παιδιά η νεαρούς ενήλικες και είναι πιο συνηθισμένες σε ορισμένα επαγγέλματα, όπως χειριστές κρέατος, πουλερικών ή και ψαριών.
Η μόλυνση με τον HPV, γίνεται κυρίως με την άμεση επαφή με το δέρμα, η έμμεσα με χρησιμοποίηση κοινόχρηστων αντικειμένων, ή κατόπιν χρησιμοποίησης κοινόχρηστων χώρων όπως η πισίνα. Η περίοδος επώασης είναι περίπου δύο έως έξι μήνες. Μικρές λύσεις του δέρματος, ίσως είναι απαραίτητες για να εισχωρήσει ο ιός. Η αυθόρμητη ύφεση των μυρμηγκιών μπορεί να συμβεί και παρατηρήθηκε πιο συχνά σε νέα άτομα, ενώ στους ενηλίκους συμβαίνει σπάνια.
Η διάγνωση βασίζεται στην κλινική εμφάνιση και σπάνια η βιοψία χρησιμοποιείται για να επιβεβαιώσει την διάγνωση.
Η θεραπεία προτείνεται όταν υπάρχει:
- πόνος, δυσφορία ή λειτουργικά προβλήματα
- κοσμητικοί λόγοι ή κοινωνικός στιγματισμός
- εκτεταμένες μυρμηγκιές , ιδίως σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς
Διατίθεται μεγάλη ποικιλία θεραπευτικών παρεμβάσεων, όπως τοπικές αλοιφές, κρυοθεραπεία, ηλεκτροκαυτηρίαση, χειρουργική αφαίρεση ή laser. Τελευταία με την βοήθεια της RF (radiofrequency ablation) επιτυγχάνεται πλήρης αφαίρεση των μυρμηγκιών. Η αφαίρεση με ραδιοσυχνότητες γίνεται στο ιατρείο υπό τοπική αναισθησία και τις περισσότερες φορές χρειάζεται μόνο μια συνεδρία. Μετά την θεραπεία ο ασθενής συνεχίζει φυσιολογικά όλες τις δραστηριότητές του.