Κερασoειδή αιμαγγειώματα

Kόκκινες ελιές στο δέρμα (κερασοειδή αιμαγγειώματα)

Κόκκινες ελιές ή όπως λέγονται συνήθως κερασοειδή ή κερασόχροα αιμαγγειώματα είναι η πιο συνηθισμένη μορφή αιμαγγειώματος του δέρματος και αποτελείται από μικρά αιμοφόρα αγγεία, τα λεγόμενα τριχοειδή αγγεία. Είναι καλοήθεις όγκοι και προκύπτουν από υπερβολική ανάπτυξη των τριχοειδικών αγγείων.

Στα παιδιά αυτό το είδος των αιμαγγειωμάτων εμφανίζεται αρκετά σπάνια. Συχνότερα διαπιστώνονται σε ενήλικες άνω των 30 ετών. Σχετίζονται με την γήρανση του ατόμου και τείνουν να αυξάνονται σε αριθμό με την πάροδο της ηλικίας. Υπολογίζεται ότι περίπου 50% από τον ενήλικο πληθυσμό μπορεί να παρουσιάζει κερασοειδές αιμαγγείωμα. Το όνομα το έχουν αποκτήσει λόγω της εμφάνισής τους (έντονο κόκκινο χρώμα και στρογγυλό σχήμα). Ωστόσο μπορεί επίσης να εμφανίζονται μπλέ η μόβ. Μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος, αλλά συνήθως αναπτύσσονται με διάμετρο λίγων χιλιοστών.

Τα αιμαγγειώματα μπορεί να εμφανίζονται οπουδήποτε στο σώμα μας, αλλά εντοπίζονται συχνότερα στο στήθος, στην άνω κοιλία και στην πλάτη. Πολλές φορές μπορούμε να τα ανευρίσκουμε σε ομάδες.

Τα ακριβή αίτια που οδηγούν σε κερασοειδές αιμαγγείωμα είναι άγνωστα, αλλά μπορεί να υπάρχει ένας γενετικός παράγοντας που καθιστά ορισμένα άτομα πιο επιρρεπή στην εμφάνισή τους. Έχουν επίσης συνδεθεί με την εγκυμοσύνη, την έκθεση σε χημικές ουσίες, ορισμένες ασθένειες και το κλίμα.

Η διάγνωση είναι σχετικά εύκολη και γίνεται με την κλινική εξέταση και την λήψη του ιστορικού. Ενώ τα κερασοειδή αιμαγγειώματα είναι γενικά ασυμπτωματικά, η αφαίρεσή τους γίνεται για αισθητικούς η για προληπτικούς λόγους, ειδικά όταν βρίσκονται σε σημείο τριβής η σε περιοχή που μπορεί εύκολα να χτυπηθούν η να γρατζουνισθούν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία.

Έχουν προταθεί διαφορετικοί τρόποι θεραπείας όπως: λέιζερ, κρυοθεραπεία, ηλεκτροκαυτηρίαση και  θερμοστατική συστολή (thermocoagulation). Η thermocoagulation είναι μια άριστη μέθοδος για την θεραπεία των κερασοειδών αιμαγγειωμάτων. Αυτή η χειρουργική μέθοδος θεραπείας περιλαμβάνει την εξάλειψη του αιμαγγειώματος με ένα ειδικό ηλεκτρόδιο, το οποίο έχει στην άκρη μια πολύ λεπτή βελόνα < 0,15 χιλιοστά, από όπου διοχετεύεται η ενέργεια.

Τα πλεονεκτήματα είναι:

  • Είναι μια εντελώς ανώδυνη μέθοδος και δεν χρειάζεται τοπική αναισθησία η κάποιο παυσίπονο μετά την επέμβαση.
  • Τα αποτελέσματα είναι φανερά και άμεσα.
  • Δεν αφήνει ουλές ή άλλου είδους αλλοίωση του δέρματος.
  • Για την εξάλειψη του αιμαγγειώματος χρειάζεται μόνο μια συνεδρία και στα μεγάλα, σπάνια χρειάζεται άλλη μια συνεδρία.
  • Είναι μια οικονομική μέθοδος θεραπείας σε σύγκριση με άλλες μεθόδους.
  • Μετά την επέμβαση ο ασθενής συνεχίζει κανονικά τις δραστηριότητές του.