Κύστη κόκκυγος

Κύστη κόκκυγος: Συμπτώματα & θεραπεία

Κύστη κόκκυγος: Συμπτώματα & θεραπεία με laser

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφολιακή κύστη είναι μια φλεγμονώδης πάθηση που εντοπίζεται στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό, στη μεσογλουτιαία αύλακα, που ευρίσκεται στη περιοχή του κόκκυγα.

Η συχνότητα είναι περίπου 26 περιστατικά  ανά 100.000 πληθυσμό. Εκδηλώνεται συνήθως σε ηλικίες  μεταξύ 19 και 21 ετών. Στο ανδρικό φύλο η πάθηση εμφανίζεται 2 έως 4 φορές συχνότερα από το γυναίκειο φύλο. Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται στην εμφάνιση της νόσου είναι η παχυσαρκία, ο τοπικός ερεθισμός, οι μικροτραυματισμοί, η καθιστική ζωή, η βαθιά μεσογλουτιαία αύλακα και το οικογενειακό ιστορικό.

Η διάγνωση βασίζεται στη κλινική εξέταση, στην οποία διαπιστώνεται παρουσία στομίου με τρίχες καθώς και συριγγώδης πόρους στη μεσογλουτιαία αύλακα ή πλάι σε αυτή. Η κλινική εικόνα έχει σχέση με την φάση στην όποια βρίσκεται η νόσος. Στην χρόνια φάση ο ασθενής αναφέρει ελάχιστα συμπτώματα με λίγες ή καθόλου εκκρίσεις στη περιοχή. Στην οξεία φάση η εικόνα είναι θορυβώδης με άλγος, οίδημα και πυρετό, λόγω δημιουργίας αποστήματος. Στα πλαίσια της διαφορικής διάγνωσης θα πρέπει να αποκλείσουμε άλλες παθήσεις που μπορούν να εκδηλωθούν στην περιοχή, όπως περιεδρικό απόστημα, πυώδης ιδραδενίτιδα, περιεδρικό συρίγγιο ή εκδήλωση της νόσου Crohn στη περιοχή του πρωκτού.

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγα είναι χειρουργική και διαφέρει ανάλογα με την κλινική εικόνα που παρουσιάζει ο ασθενής. Στην οξεία φάση, του αποστήματος, γίνεται ευρεία διάνοιξη και καθαρισμός της αποστηματικής κοιλότητας, συνήθως υπό τοπική αναισθησία. Λόγω του μεγάλου ποσοστού υποτροπής δεν θεωρείται οριστική θεραπεία. Σε χρόνιες καταστάσεις εφαρμόζεται οριστική θεραπεία η οποία συνίσταται στην πλήρη εκτομή της κύστης και των συριγγίων μέχρι την ιεροκοκκυγική περιτονία. Μετά την εγχείρηση το χειρουργικό τραύμα μπορεί να παραμένει ανοιχτό (χρειάζεται μεγάλο χρονικό διάστημα για επούλωση  περίπου 2 μήνες), ημίκλειστη μέθοδος (η επούλωση διαρκεί περίπου 15 ημέρες). Δεν θα συνιστούσαμε πλήρη συρραφή του χειρουργικού τραύματος  λόγω μεγάλου ποσοστού επιμολύνσεως η υποτροπής. Η ημίκλειστη μέθοδος φαίνεται να είναι πιο ανεκτή, γρήγορη προς επούλωση και ανώδυνη με ελαχίστη έως μηδενική υποτροπή.

Σε επιλεγμένα περιστατικά μπορεί να εκτελείται η χειρουργική επέμβαση  με τη χρήση του laser ή RF (ραδιοσυχνότητα). Άσχετα με τη μέθοδο που ακολουθούμε ο κύριος σκοπός της επέμβασης είναι η κατάργηση της κύστης μαζί και των συνοδευόμενων συριγγωδών πόρων.