Λίπωμα

Λίπωμα – Αντιμετώπιση

Κατά την διάρκεια της ζωής τους, τα άτομα μπορούν να αναπτύξουν ένα πλήθος αλλοιώσεων του δέρματος. Οι  περισσότερες αλλοιώσεις έχουν τον χαρακτήρα της καλοήθους πάθησης. Τα επιφανειακά υποδόρια λιπώματα είναι από τις πιο κοινές καλοήθεις παθήσεις του δέρματος.

Αποτελούνται από ώριμα λιποκύτταρα που περικλείονται από λεπτή ινώδη κάψα. Τα λιπώματα μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος και συνήθως αναπτύσσονται επιφανειακά στον υποδόριο ιστό. Σπάνια μπορεί να εμφανίζονται στους βαθύτερους ιστούς, όπως τα ενδομυϊκά διαφράγματα, η θωρακική κοιλότητα, τα κοιλιακά όργανα και ο γαστρεντερικός σωλήνας.

Τα λιπώματα ανευρίσκονται σε όλες τις ηλικίες, όμως πιο συχνά παρουσιάζονται στις ηλικίες  40 έως 60 ετών. Εμφανίζονται  ως μαλακά, ανώδυνα υποδόρια οζίδια που κυμαίνονται συνήθως σε μέγεθος από  1 εκ. έως 10 εκ. και σπάνια μεγαλύτερα. Εντοπίζονται συχνότερα στον κορμό  και στα άνω άκρα και μπορεί να είναι στρογγυλά, ωοειδή ή πολυλοβοτά. Συχνά, οι ασθενείς μπορεί να έχουν περισσότερα από ένα λιπώματα και περιστασιακά μπορεί να έχουν μια γενετική προδιάθεση η οποία λέγεται οικογενειακή πολλαπλή λιπομάτωση και χαρακτηρίζεται από την ανάπτυξη πολλαπλών λιπωμάτων σε αρκετά μέλη της οικογένειας.

Τα λιπώματα τείνουν να αναπτύσσονται αργά, συχνά σε διάστημα μηνών ή ετών. Σπάνια, το  λίπωμα μπορεί να μετατραπεί σε λιποσάρκωμα, το οποίο αντιπροσωπεύει μια κακοήθη κατάσταση και χρήζει άμεσα χειρουργικής αντιμετώπισης. Το λίπωμα συνήθως είναι ανώδυνο. Σπάνια μπορεί να υπάρχει πόνος και αυτό συμβαίνει όταν πιέζεται κάποιο υποκείμενο νεύρο.

Η διάγνωση του λιπώματος γίνεται με την κλινική εξέταση. Όχι συχνά, είναι απαραίτητος ο υπερηχογραφικός έλεγχος. Όταν ένα λίπωμα μεγαλώνει γρήγορα, είναι σκληρό στην ψηλάφηση  ή  προκαλεί πόνο με περιορισμό των κινήσεων, ενδείκνυται βιοψία. Περαιτέρω έλεγχος με τη χρήση μαγνητικών τομογραφιών και τομογραφιών CT μπορεί να απαιτηθεί μόνο αν μια βιοψία δείξει ότι ένα ύποπτο λίπωμα είναι στην πραγματικότητα ένα λιποσάρκωμα.

Η  θεραπεία του λιπώματος είναι χειρουργική και απευθύνεται στις περιπτώσεις όπως:

  • Συμπτωματικό λίπωμα
  • Μεγάλη μάζα του υποδόριου ιστού
  • Κοσμητικοί λόγοι
  • Υπόνοια για εξαλλαγή

Τα περισσότερα λιπώματα μπορούν να αφαιρεθούν στο ιατρείο ή στα εξωτερικά ιατρεία. Ο χειρουργός εγχέει τοπικό αναισθητικό γύρω από το λίπωμα, κάνει μια τομή στο δέρμα, αφαιρεί την ανάπτυξη και κλείνει την τομή με ράμματα. Εάν το λίπωμα είναι σε μια περιοχή του σώματος που δεν μπορεί να επιτευχθεί εύκολη πρόσβαση μέσω μιας απλής τομής του δέρματος, το λίπωμα μπορεί να χρειαστεί να αφαιρεθεί στο χειρουργείο υπό γενική αναισθησία.

Το αποτέλεσμα είναι άμεσο, άριστο, δεν χρειάζεται νοσηλεία και ο ασθενής εντάσσεται άμεσα  σε όλες τις καθημερινές του υποχρεώσεις.