Αιμορροΐδες

Αιμορροΐδες: Αίτια, συμπτώματα & ανώδυνη θεραπεία

Αιμορροΐδες: Αίτια, συμπτώματα & θεραπεία

Αιμορροΐδες: Αίτια, συμπτώματα & ανώδυνη θεραπεία

Οι αιμορροΐδες είναι παθολογικά διογκωμένες φλέβες στην περιοχή του κατώτερου ορθού και πρωκτού. Είναι η πιο συχνή παθολογία στη πρωκτική περιοχή και η συχνότητα των συμπτωματικών αιμορροΐδων ανευρίσκεται σε ηλικίες μεταξύ  45 έως 65 ετών, με το γυναικείο φύλο να υπερτερεί. Την παρουσία συμπτωμάτων σε πιο μικρές ή μεγαλύτερες ηλικίες, τη συναντάμε ωστόσο αρκετές φορές.

Σε σχέση με την οδοντωτή γραμμή οι αιμορροΐδες διακρίνονται σε εσωτερικές, εξωτερικές και ανάμικτες (παρουσία των δυο μορφών). Οι εξωτερικές αιμορροΐδες συχνά παρουσιάζουν θρόμβο, μια επώδυνη κατάσταση η οποία διορθώνεται με την αφαίρεση του θρόμβου. Οι εσωτερικές αιμορροΐδες είναι προσπίπτουσες και ανάλογα με τον βαθμό πρόπτωσης στον πρωκτικό σωλήνα διακρίνονται σε 4 βαθμούς:

  • Βαθμός 1ος, οι αιμορροΐδες βρίσκονται στον πρωκτικό σωλήνα και δεν κατεβαίνουν κάτω από την οδοντωτή γραμμή.
  • Βαθμός 2ος, οι αιμορροΐδες βγαίνουν μετά την αφόδευση και μπαίνουν μέσα αυτόματα.
  • Βαθμός 3ος, οι αιμορροΐδες μετά την αφόδευση είναι έξω και θέλουν χειρισμούς να μπουν μέσα
  • Βαθμός 4ος, οι αιμορροΐδες είναι μόνιμα έξω, δεν γίνεται ανάταξη.

Οι παράγοντες  που ενοχοποιούνται για συμπτωματική αιμορροιδοπαθεια είναι χρόνια δυσκοιλιότητα, εγκυμοσύνη, δίαιτες πτωχές σε φυτικές ίνες, καθιστική ζωή, όγκοι πυέλου, στρες, προχωρημένη ηλικία. Τα πιο συχνά ενοχλήματα είναι από απλό κνησμό στη περιοχή μέχρι έντονο πόνο (σε θρόμβωση), η παρουσία κόκκινου αίματος σε διαφορές ποσότητες μετά την αφόδευση, η αίσθημα μη πλήρους κενώσεως.

Η διάγνωση της αιμορροϊδοπάθειας γίνεται συνήθως με την κλινική εξέταση, η οποία διαπιστώνει την παρουσία των αιμορροΐδων. Βεβαίως, πάντα πρέπει να αποκλείσουμε και άλλες αίτιες που μπορεί να παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα με τις αιμορροΐδες όπως: συρίγγια, ραγάδα ή απόστημα ορθού, νεόπλασμα ή κονδυλώματα ορθού.

Συστηματικά συμπτώματα όπως νυκτερινές εφιδρώσεις, πυρετός, απώλεια βάρους, κοιλιακό άλγος, δεν έχουν σχέση με τους αιμορροΐδες και συνήθως συνηγορούν για κάποια νεοπλασία, χρόνιες λοιμώξεις  ή φλεγμονές και πρέπει να γίνουν οι ανάλογες εξετάσεις. Η δακτυλική εξέταση μπορεί να διαπιστώσει τις αιμορροΐδες με θρόμβωση, φλεγμονή, μάζα ή ραγάδα στην περιοχή. Η πρωκτοσκόπιση προσφέρει μια άμεση εκτίμηση του κατωτέρου ορθού και πρωκτού.

Η κολονοσκόπιση μας δίνει την δυνατότητα να ελέγξουμε όλο το παχύ έντερο. Στους ασθενείς με αιμορραγία από το ορθό και  πάνω από 40 ετών η εξέταση είναι επιβεβλημένη. Στους ασθενείς κάτω των 40 ετών με αιμορραγία,  στους οποίους διαπιστώνεται αιμορροιδοπάθεια στη κλινική εξέταση ή στην πρωκτοσκόπιση και δεν αναφέρουν άλλα γενικά συμπτώματα, η κολονοσκόπιση δεν είναι υποχρεωτική. Συνιστάται εξέταση αίματος για  αιματοκρίτη, αιμοσφαιρίνη και σίδηρο σε ασθενείς  οι όποιοι αναφέρουν μεγάλη απώλεια αίματος  ή συχνά αιμορραγικά επεισόδια.

Η θεραπεία των αιμορροΐδων είναι συντηρητική και χειρουργική. Στα αρχικά στάδια η θεραπεία είναι συντηρητική ή μπορεί να γίνει τοποθέτηση ελαστικών δακτυλίων επάνω σε μικρούς αιμορροιδικους όζους .Οι ασθενείς οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται σε συντηρητική αγωγή ή ελάχιστα επεμβατικά με τοποθέτηση ελαστικών δακτυλίων, είναι οι υποψήφιοι για χειρουργική θεραπεία. Η χειρουργική αφαίρεση των αιμορροΐδων απευθύνεται σε ασθενείς με αιμορροΐδες βαθμού 3ου ή 4ου  και σε  επιλεγμένα περιστατικά 2ου βαθμού. Η αναισθησία μπορεί να είναι είτε γενική, ραχιαία ή τοπική.

Υπάρχουν πολλές τεχνικές για την αφαίρεση των αιμορροΐδων:

  • Η κλασική ανοιχτή μέθοδος Milligan-Morgan χρησιμοποιεί το νυστέρι η διαθερμία για την παρασκευή και αφαίρεση των αιμορροΐδων. Η μέθοδος προσφέρεται σήμερα για αφαίρεση περισφιγμένων αιμορροΐδων με ή χωρίς γάγγραινα.
  • Απολίνωση των αιμορροϊδικών αρτηριών (HAL). Η μέθοδος χρησιμοποιεί το Doppler για την ανεύρεση της αρτηρίας και μετά γίνεται η απολίνωση της. Προσφέρεται σε αιμορροΐδες  βαθμού 2ου ή 3ου.
  • Αιμορροιδεκτομη κατά Longo. Χρησιμοποιεί  έναν κυκλικό αναστομωτήρα, ο οποίος αφαιρει κυκλικά τον ορθικό βλεννογόνο και υποβλεννογονο με τις αντίστοιχες φλέβες,  έχοντας σαν αποτέλεσμα την πλήρη αποκατάσταση της ανατομίας της περιοχής. Προσφέρει άριστα αποτελέσματα σε αιμορροΐδες βαθμού 3ου ή 4ου ή αιμορραγούσες αιμορροΐδες 2ου βαθμού. Η ανάρρωση είναι γρήγορη με ελάχιστο ή καθόλου μετεγχειρητικό άλγος.

Ο ασθενής  παραμένει στην κλινική το πολύ 1 ημέρα,  ανάλογα με τη νάρκωση και μετά φεύγει στο σπίτι με οδηγίες.