Περιεδρικό απόστημα

Πίνακας Περιεχομένων

Περιεδρικό απόστημα

Το περιεδρικό απόστημα είναι μια οδυνηρή κατάσταση στην οποία μια συλλογή πύου αναπτύσσεται κοντά στον πρωκτό. Τα περισσότερα πρωκτικά αποστήματα είναι αποτέλεσμα μόλυνσης ενός πρωκτικού αδένα.

Περίπου 50% των ασθενών με πρωκτικό απόστημα θα αναπτύξουν μια επιπλοκή που ονομάζεται περιεδρικό συρίγγιο. Η χειρουργική θεραπεία είναι απαραίτητη για την θεραπεία των περιεδρικών αποστημάτων. Ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη ή ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς με συμπτώματα συστηματικής σήψης ή σημαντική τοπική κυτταρίτιδα απαιτούν επείγουσα επέμβαση. Η θεραπεία συνίσταται σε  διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος. Η παροχέτευση οδηγεί σε ανοιχτή κοιλότητα η οποία διαρκεί συνήθως, κάποιες εβδομάδες για να θεραπευθεί. Η παρατεταμένη ύπαρξη φλεγμονής, μπορεί να υποδηλώνει υποκείμενο συρίγγιο.

Άνω του 90% των ιδιοπαθών περιεδρικών αποστημάτων εμφανίζονται λόγω μόλυνσης των περιπρωκτικών αδένων. Υπάρχουν 8 έως 10 περιπρωκτικοί αδένες στο επίπεδο της οδοντωτής γραμμής.  Όταν γίνεται απόφραξη  του εκφορητικού πόρου ενός περιπρωκτικού αδένα, προκαλείται φλεγμονή στην πρώτη φάση και εν συνεχεία σχηματίζεται το περιεδρικό απόστημα. Οι παράγοντες κινδύνου για την δημιουργία των  πρωκτικών αποστημάτων  περιλαμβάνουν:

  • Κολίτιδα
  • Σακχαρώδης διαβήτης
  • Νόσος του Crohn, ελκώδης κολίτιδα
  • Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου
  • Εκκολπώματα έντερου
  • Χρήση φαρμάκων, όπως κορτιζόνη

Τα περιπρωκτικά αποστήματα αναγνωρίζονται αρχικά, εξαιτίας ενός αμβλύ συνεχιζόμενου άλγους στον πρωκτό ή το ορθό. Ο πόνος δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένος με τις κενώσεις. Συχνά ο ασθενής αναφέρει πυρετικό κύμα συνοδευόμενο από κακή γενική κατάσταση. Πυορροϊκές εκκρίσεις από το ορθό παρατηρούνται όταν το απόστημα ανοίγει αυτόματα. Τα επιπολής περιπρωκτικά αποστήματα, τα οποία είναι τα πιο συνηθισμένα, διακρίνονται ως μια διόγκωση στην περιοχή, η οποία είναι κόκκινη, ζεστή και επώδυνη κατά την ψηλάφηση.

Αντίθετα, τα βαθιά πρωκτικά αποστήματα δεν φαίνονται συνήθως οπτικά, ενώ υπάρχει μόνο περιγραφή της τοπικής ενόχλησης του ασθενούς. Καθώς το πύον αρχίζει να εδραιώνεται και να σχηματίζει μια ψηλαφητή μάζα, εμφανίζονται και άλλα συμπτώματα όπως: πυρετός, κόπωση, αυξημένος και συχνά σταθερός πόνος, ο οποίος επιδεινώνεται με την κίνηση ή σε καθιστή θέση.

Όταν παρουσιάζεται υψηλός πυρετός, ρίγη, έμετοι, αδυναμία κενώσεων με επίμονο πόνο, η κατάσταση είναι προχωρημένη και υποδεικνύει μια συστηματική λοίμωξη, που έχει εξαπλωθεί από τη θέση του αποστήματος και μπορεί να προκαλέσει σήψη έως τοξικό σοκ με όλες τις συνέπειες. Αυτή η εξέλιξη αν και είναι σπάνια, μπορεί να αφορά τους διαβητικούς, άτομα με ειδικές ανάγκες, ανοσοκατασταλμένους ή υπερήλικες.

Η διάγνωση τις περισσότερες φορές τίθεται με βάση το ιστορικό και την κλινική εικόνα. Σπάνια είναι ανάγκη για συμπληρωματικές εξετάσεις όπως ορθοσκόπηση, ενδοσκοπικός υπέρηχος,  υπολογιστική τομογραφία ή MRI πυέλου.

Η θεραπεία είναι πάντα χειρουργική και συνίσταται στην διάνοιξη και παροχέτευση του αποστήματος. Ανάλογα από την ανατομική θέση του αποστήματος την γενική κατάσταση του ασθενούς, η επέμβαση γίνεται με τοπική η γενική αναισθησία. Μετεγχειρητικά ο ασθενής λαμβάνει αντιβιοτικά για περίπου μια εβδομάδα και θα ακολουθήσουν τακτικές αλλαγές του χειρουργικού τραύματος.

Η παροχέτευση ενός αποστήματος προσφέρει άμεση ανακούφιση, ενώ μπορεί να υπάρχει κάποια ενόχληση μέχρι την επούλωση, θα είναι ήπια συγκριτικά με την αρχική κατάσταση.

 

Εικοινωνία Εικοινωνία